krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Co z pojemnikami dań na wynos? Kiedy szklane butelki?- odpowiadamy na pytania odnośnie systemu kaucyjnego…
aaa
Obchody Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości w siedzibie Krajowej Rady Spółdzielczej
aaa
Gala Polskiej Ligi Siatkówki
aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
Copyright by KZRSS "Społem"

"Społem" LSS w Lublinie zwycięzcą konkursu "Wojewódzki Lider Smaku"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2013 Opublikowano: wtorek, 05, luty 2013

W dniu 1 lutego br. w Lublinie odbyła się uroczysta gala, w czasie której najlepsi producenci żywności otrzymali nagrody w VIII edycji konkursu "Wojewódzki Lider Smaku". Wśród zwycięzców konkursu znalazła się "Społem" Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie, która w kategorii "Wyroby piekarskie" zajęła I miejsce ex aequo za "Chleb witalny".

I miejsce ex aequo przypadło również w udziale Piekarni-Cukierni Abramowicz i S-ka z Klikawy za "Chleb ze słonecznikiem słoneczko".

Pozostali zwycięzcy konkursu "Wojewódzki Lider Smaku" to:

– w kategorii: "Wyroby piekarnicze drobne" – Producent: Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Niedrzwicy Dużej – I miejsce za "Bułeczki szpinakowe",
– w kategorii: "Wyroby cukiernicze" – Producent: Zakład Cukierniczy, wyrób i sprzedaż ciast domowych, tortów Bożena Łata z Modliborzyc – I miejsce za "Mieszankę firmową",
– w kategorii: "Potrawy i dania gotowe" – Producent: Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono" Bractwa Miłosierdzia im. św. Brata Alberta w Lublinie – I miejsce za "Pierogi z kapustą i pieczarkami",
– w kategorii: "Napoje alkoholowe" – Stock Polska w Lublinie – I miejsce za "Rodzinę wódek Lubelska".

Obecny na gali wicemarszałek województwa, Krzysztof Grabczuk, zapewniał, że województwo lubelskie może być potęgą w produkcji zdrowej i tradycyjnej żywności. – Nasze województwo przoduje wśród województw pod względem liczby gospodarstw ekologicznych. Naszym atutem są m.in. nieskażone gleby. Możemy być dumni z naszych wyrobów – zachwalał wicemarszałek województwa. Zaapelował też, o jeszcze częstsze wybieranie rodzimych wyrobów. – One mogą stać się siłą napędową naszej rodzimej gospodarki. Chcemy je promować. Rozmawiamy z dużymi sieciami marketów i walczymy, by trafiły do sklepów w całej Polsce – dodał wicemarszałek.

Do tegorocznej edycji konkursu "Wojewódzki Lider Smaku" zgłoszono 18 produktów i potraw. Najlepsze z nich, już tradycyjnie, wybrała kapituła złożona z ekspertów od żywienia. Jej członkowie oceniali smak i wygląd poszczególnych produktów. Wizytowali także zakłady i osobne punkty przyznawali m.in. za organizację produkcji czy dostępność wyrobu dla klienta.

Celem konkursu jest wyróżnienie i promocja najlepszych potraw wytwarzanych przez firmy i osoby z województwa lubelskiego.

W dniu 1 lutego br. w Lublinie odbyła się uroczysta gala, w czasie której najlepsi producenci żywności otrzymali nagrody w VIII edycji konkursu "Wojewódzki Lider Smaku". Wśród zwycięzców konkursu znalazła się "Społem" Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie, która w kategorii "Wyroby piekarskie" zajęła I miejsce ex aequo za "Chleb witalny". I miejsce ex aequo przypadło również w udziale Piekarni-Cukierni Abramowicz i S-ka z Klikawy za "Chleb ze słonecznikiem słoneczko".

Pozostali zwycięzcy konkursu "Wojewódzki Lider Smaku" to:

– w kategorii: "Wyroby piekarnicze drobne" – Producent: Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Niedrzwicy Dużej – I miejsce za "Bułeczki szpinakowe",
– w kategorii: "Wyroby cukiernicze" – Producent: Zakład Cukierniczy, wyrób i sprzedaż ciast domowych, tortów Bożena Łata z Modliborzyc – I miejsce za "Mieszankę firmową",
– w kategorii: "Potrawy i dania gotowe" – Producent: Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono" Bractwa Miłosierdzia im. św. Brata Alberta w Lublinie – I miejsce za "Pierogi z kapustą i pieczarkami",
– w kategorii: "Napoje alkoholowe" – Stock Polska w Lublinie – I miejsce za "Rodzinę wódek Lubelska".

Obecny na gali wicemarszałek województwa, Krzysztof Grabczuk, zapewniał, że województwo lubelskie może być potęgą w produkcji zdrowej i tradycyjnej żywności. – Nasze województwo przoduje wśród województw pod względem liczby gospodarstw ekologicznych. Naszym atutem są m.in. nieskażone gleby. Możemy być dumni z naszych wyrobów – zachwalał wicemarszałek województwa. Zaapelował też, o jeszcze częstsze wybieranie rodzimych wyrobów. – One mogą stać się siłą napędową naszej rodzimej gospodarki. Chcemy je promować. Rozmawiamy z dużymi sieciami marketów i walczymy, by trafiły do sklepów w całej Polsce – dodał wicemarszałek.

Do tegorocznej edycji konkursu "Wojewódzki Lider Smaku" zgłoszono 18 produktów i potraw. Najlepsze z nich, już tradycyjnie, wybrała kapituła złożona z ekspertów od żywienia. Jej członkowie oceniali smak i wygląd poszczególnych produktów. Wizytowali także zakłady i osobne punkty przyznawali m.in. za organizację produkcji czy dostępność wyrobu dla klienta.

Celem konkursu jest wyróżnienie i promocja najlepszych potraw wytwarzanych przez firmy i osoby z województwa lubelskiego.