krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

Społem Wola przeszło lifting i walczy o klientów nowym konceptem Bistro Kredens
Społem Wola w wygospodarowanej części lokalu sklepowego stworzyło bistro łączące bar mleczny z pubem.
Jubileuszowy 50 Zjazd Delegatów KZRSS
W Zjeździe uczestniczyło 225 delegatów spośród 293 wybranych w spółdzielniach, 30 zaproszonych gości oraz 125 przedstawicieli wystawców.
aaa
PSS „Społem" Białystok wśród laureatów nagrody Orły "Wprost"
100 lat „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Zamościu
Jubileuszowa Gala wieńczyła obchody 100-lecia funkcjonowania Spółdzielni.
Wystawa w Muzeum Historii Spółdzielczości. Kapitał kolektywny
150 lat Społem WSS Śródmieście w Warszawie
W warszawskim klubie Space świętowali swój wyjątkowy jubileusz członkowie i pracownicy WSS.
Copyright by KZRSS "Społem"

Oświadczenie Prezesa Zarządu Krajowej Rady Spółdzielczej

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR II/2014 Opublikowano: poniedziałek, 30, czerwiec 2014

Od pewnego czasu polskie środowisko spółdzielcze z niepokojem obserwuje posługiwanie się przez niektórych dziennikarzy nazwą „spółdzielnia" na określanie różnego rodzaju grup interesów podejrzewanych o działania przestępcze. Zjawisko to nasiliło się ponownie w ostatnich dniach w związku z ujawnioną przez tygodnik „Wprost" tzw. aferą taśmową.

Niefrasobliwe, aczkolwiek w mniemaniu dziennikarzy zapewne efektowne żonglowanie słowem „spółdzielnia", godzi w dobre imię spółdzielczości i milionów osób będących członkami organizacji spółdzielczych w Polsce. Prowadzi do fałszywych skojarzeń i utraty zaufania. Jest zaprzeczeniem dziennikarskiej rzetelności i szacunku dla prawdziwych spółdzielców zrzeszających się w spółdzielnie dla realizowania ważnych celów życiowych i społeczno-zawodowych w granicach prawa. Stanowi oczywistą obrazę art. 10 Prawa Prasowego, zgodnie z którym „dziennikarz ma obowiązek działania zgodnie z etyką zawodową i zasadami współżycia społecznego w granicach określonych przepisami prawa".
Nie można więc, posługując się wolnością słowa, traktowaną niemalże jako absolut, w imię efekciarskich zbitek słownych, obrażać milionów ludzi, którzy zgodnie z przesłaniem Organizacji Narodów Zjednoczonych „budują lepszy świat", a nie świat przestępczy.
Porównanie nieformalnych grup podejrzewanych o działania przestępcze do spółdzielni jest obrażające dla zrzeszonych w nich osób i budzi uzasadnione protesty całego środowiska. Język polski jest wystarczająco bogaty, aby przestępców i ich wzajemne powiązania określać mianem adekwatnym do charakteru ich poczynań.
W imieniu ponad 8 milionów polskich spółdzielców domagam się zaprzestania takich praktyk.

Warszawa, 30 czerwca 2014 r. Prezes Zarządu KRS, Alfred Domagalski