krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
WIOSENNA KONFERENCJA „SPOŁEM 2025"
Konferencja rozpoczęła się spotkaniem z Zarządem Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem", który przedstawił podsumowanie...
aaa
Zachęcamy wszystkie spółdzielnie do włączenie się w akcje promocji znaku Społem!
aaa
Czym jest spółdzielczość?
aaa
Kongres Retail Trends 2025
W warszawskim hotelu DoubleTree by Hilton odbył się kongres Retail Trends 2025, gromadząc ponad 1000 przedstawicieli handlu, przemysłu, usług oraz świata...
aaa
Będąca własnością „Społem" PSS w Wadowicach Karczma „Rzym" w Suchej Beskidzkiej znalazła się w elitarnej grupie 20 najcenniejszych zabytków architektury drewnianej w Małopolsce.
aaa
Jak spółdzielnie mogą uratować świat? - Wykład profesora Jerome Warren'a w siedzibie KZRSS „Społem"
To wydarzenie stanowiło początek wspólnych działań promujących ekonomię społeczną i spółdzielczość ...
Copyright by KZRSS "Społem"

Udział „Społem" WSS Śródmieście w VI edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR IV/2015 Opublikowano: poniedziałek, 30, listopad 2015

Działania „Społem" Warszawskiej Spółdzielni Spożywców Śródmieście w ramach Społecznej Odpowiedzialności Biznesu realizowane są według własnych projektów, ale również są takie, w które śródmiejska spółdzielnia się włącza. Jednym z takich projektów był udział w VI edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo"- marki „Winiary", do którego przystąpił Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Dzieci Słabowidzących nr 8 im. Zofii Galewskiej z warszawskiego Powiśla.

Zadaniem konkursowym było zorganizowanie w placówce „Społecznego wydarzenia", które w Ośrodku odbyło się pod hasłem „Jabłko w roli głównej". W ramach założonego projektu zostały przez uczniów upieczone szarlotki, do których wypieku, np. zamiast mąki pszennej, użyto zdrowej kaszy jaglanej, płatków owsianych lub mąki kukurydzianej. Szarlotką częstowano całą szkolną społeczność. Zadbano również o oprawę wokalną, o którą postarali się uczniowie, śpiewając przebój Mieczysława Wojnickiego „Jabłuszko pełne snu". Uzupełnieniem szarlotek były soki i jabłka z gospodarstwa sadowniczego oraz jabłkowe chipsy od partnerów handlowych śródmiejskiej „Społem" WSS.