krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
WIOSENNA KONFERENCJA „SPOŁEM 2025"
Konferencja rozpoczęła się spotkaniem z Zarządem Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem", który przedstawił podsumowanie...
aaa
Zachęcamy wszystkie spółdzielnie do włączenie się w akcje promocji znaku Społem!
aaa
Czym jest spółdzielczość?
aaa
Kongres Retail Trends 2025
W warszawskim hotelu DoubleTree by Hilton odbył się kongres Retail Trends 2025, gromadząc ponad 1000 przedstawicieli handlu, przemysłu, usług oraz świata...
aaa
Będąca własnością „Społem" PSS w Wadowicach Karczma „Rzym" w Suchej Beskidzkiej znalazła się w elitarnej grupie 20 najcenniejszych zabytków architektury drewnianej w Małopolsce.
aaa
Jak spółdzielnie mogą uratować świat? - Wykład profesora Jerome Warren'a w siedzibie KZRSS „Społem"
To wydarzenie stanowiło początek wspólnych działań promujących ekonomię społeczną i spółdzielczość ...
Copyright by KZRSS "Społem"

Na początku 2017 roku w sklepikach szkolnych pojawią się drożdżówki „Radziwiłłówki"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2017 Opublikowano: piątek, 20, styczeń 2017

Ministerstwo Zdrowia i Ministerstwo Edukacji Narodowej podjęły w ubiegłym roku działania zmierzające do obniżenia wymagań związanych z zawartością m.in. cukru w artykułach sprzedawanych w sklepikach szkolnych.

Na wniosek tych resortów została opracowana technologia dla drożdżówek (uprzednio wycofanych ze sklepików szkolnych) z zawartością cukru poniżej 15 g, tłuszczu 10 g, oraz 45 g sodu (1,2 g soli) w 100 g gotowego produktu. Parametry te uzyskano w ramach prac na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Mimo tych ograniczeń wyrób finalny jest smaczny i powinien zdobyć uznanie wśród uczniów.
Produkcją koncentratu mąki zajmie się firma „AKO" z Bydgoszczy, a nadzieniem Frużeladą, w kilku smakach – „ZENTIS" Sp. z o.o. z Siedlec. Za przychylność i akceptację prozdrowotnego produktu ze strony ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła nadano drożdżówce znak towarowy „Radziwiłłówka".
Właścicielem znaku jest Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej powołana przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Będzie on udostępniany producentom pod warunkiem przestrzegania zarówno receptury jak i procesu produkcyjnego.
Produkt powinien pojawić się w szkolnych sklepikach na początku 2017 roku. Ponadto, jak wynika z przekazanych informacji, „Radziwiłłówka" otrzyma znak „Produkt Polski".