krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Kieleckie „Społem" świętowało 100 lat działalności. Podczas uroczystego walnego zgromadzenia członków w restauracji Winnica w Kielcach, nagrodzono kielecką spółdzielnię oraz jej wieloletnich pracowników.
aaa
Konferencja Społem „Rola społeczna Spółdzielczości"
To była druga z cyklu konferencji organizowanych przez KZRSS Społem z okazji 150-lecia spółdzielczości spożywców.
aaa
Jubileusz 100-lecia „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Andrychowie
W dniu 14.06.2019r. w Miejskim Domu Kultury w Andrychowie uroczyście obchodzono 100-lecie...
aaa
Handlowy Hermes dla „Społem"
XXI Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa...
Copyright by KZRSS "Społem"

"Społem" WSS Śródmieście kontynuuje akcję: "Właściwe odżywianie pomaga w nauce"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR IV/2013 Opublikowano: wtorek, 05, listopad 2013

"Społem" Warszawska Spółdzielnia Spożywców Śródmieście w Warszawie kontynuuje spotkania z dziećmi i młodzieżą w ramach podjętej w 2012 roku akcji: "Właściwe odżywianie pomaga w nauce".

W cyklu tych spotkań, w dniu 29 października br., w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Słabowidzących im. Zofii Galewskiej w Warszawie przy ul. Koźmińskiej, z którym śródmiejska spółdzielnia współpracuje od lat, 54-osobowa grupa uczniów w wieku od 6 do 14 lat zapoznała się z prawidłowym żywieniem. Prezentację przeprowadziła dietetyk Małgorzata Cempel-Zgierska. Produkty na degustację zapewnili: Cukiernia Raj-Plus – dietetyczne ciasteczka, Danone – actimel oraz sadownik Bogusław Musiałowski – jabłka. Każdy uczestnik otrzymał planszę A-4 z piramidą żywienia. Przysposobioną wiedzę uczniowie mogli zaprezentować, umieszczając piktogramy produktów na odpowiednim poziomie powiększonej piramidy.

W spotkaniu wzięli również udział przedstawiciele Danone i Mazowieckiej Agencji Handlowej "Społem" Sp. z o.o. oraz pracownicy śródmiejskiej "Społem WSS.

Kolejne spotkanie odbyło się w dniu 5 listopada br. Było to spotkanie z przedszkolakami w Przedszkolu nr 222 w Warszawie przy ul. Wyki 17. Placówka funkcjonuje od 23 lat. Ma swoje logo wyłonione drogą konkursu ogłoszonego dla rodziców, którzy współpracują z placówką na bieżąco. Pomysłowość i przedsiębiorczość prowadzącej od początku istnienia przedszkola pani Dyrektor widać na każdym kroku. Do przedszkola uczęszczają dzieci od 3 do 6 lat (pięć grup). Zajęcia z przedszkolakami przebiegały podobnie jak w czasie poprzednich spotkań. Objaśnienie wartości odżywczych produktów i włączenie się dzieci z odpowiedziami na zadane pytania. Produkty na degustację zapewnili: Raj-Plus, JBB, Bakoma, sadownik Bogusław Musiałowski oraz  Bożena Mastalerz – dostawca warzyw i owoców.

Spotkanie urozmaicił filmik, dotyczący parówek tęczowych, przygotowany przez ich producenta – firmę JBB z Łysych. O zaletach parówek tęczowych opowiedział przedstawiciel firmy, przeprowadzając równocześnie konkurs z nagrodami, dotyczący obejrzanej projekcji.

Nie obyło się bez praktycznej budowy piramidy żywienia, będącej odwzorowaniem stosowanej na zajęciach piramidy, udostępnionej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Pracownicy Przedszkola nr 222 zajęcia z pięciolatkami uznali za ciekawe i pouczające, wyrażając nadzieję na dalszą współpracę ze "Społem" WSS Śródmieście.