krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
WIOSENNA KONFERENCJA „SPOŁEM 2025"
Konferencja rozpoczęła się spotkaniem z Zarządem Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem", który przedstawił podsumowanie...
aaa
Zachęcamy wszystkie spółdzielnie do włączenie się w akcje promocji znaku Społem!
aaa
Czym jest spółdzielczość?
aaa
Kongres Retail Trends 2025
W warszawskim hotelu DoubleTree by Hilton odbył się kongres Retail Trends 2025, gromadząc ponad 1000 przedstawicieli handlu, przemysłu, usług oraz świata...
aaa
Będąca własnością „Społem" PSS w Wadowicach Karczma „Rzym" w Suchej Beskidzkiej znalazła się w elitarnej grupie 20 najcenniejszych zabytków architektury drewnianej w Małopolsce.
aaa
Jak spółdzielnie mogą uratować świat? - Wykład profesora Jerome Warren'a w siedzibie KZRSS „Społem"
To wydarzenie stanowiło początek wspólnych działań promujących ekonomię społeczną i spółdzielczość ...
Copyright by KZRSS "Społem"

Działalność charytatywna „Społem" WSS Śródmieście w okresie wakacji

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2015
Opublikowano: piątek, 31, lipiec 2015

Spółdzielczy Dom Handlowy „Hala Mirowska" w Warszawie, należący do „Społem" Warszawskiej Spółdzielni Spożywców Śródmieście, w ramach współpracy śródmiejskiej spółdzielni z Fundacją Polskiego Handlu, jest tradycyjnie miejscem zbiórek artykułów spożywczych dla organizacji pożytku publicznego.
Fundacja Polskiego Handlu, wspierająca polski handel tradycyjny, wśród swoich projektów realizuje projekt „Działalność charytatywna", m.in. poprzez organizowanie zbiórek artykułów o wydłużonym terminie przydatności do spożycia, które następnie przekazywane są do Środowiskowych Świetlic, prowadzonych przez stowarzyszenie „Karan" – organizację pożytku publicznego. Miejscem zbiórek artykułów spożywczych jest SDH „Hala Mirowska". Zbiórki organizowane są w okresach przedświątecznych pod hasłami: „Podaruj innym święta" i „Podaruj koszyk innym", ale także w okresie wakacji pod hasłem: „Plecak pełen na wakacje", czy trwająca w okresie 3-24 sierpnia br. zbiórka pod hasłem: „Wypełnij dzieciom plecak".
Ponadto w placówkach handlowych śródmiejskiej „Społem" WSS swoje skarbony na zbiórkę funduszy na pomoc swoim podopiecznym w zakresie leczenia, wyjazdów na turnusy rehabilitacyjne, operacje itp. mają: Fundacje „Pomaluj mój Świat" z Bielska Białej i „Dziecięcy Kolorowy Świat Marzeń" z siedzibą w Tychach, warszawska Fundacja Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych i Najuboższych „Mazowsze" i również z Warszawy Fundacja „Moc Serca".

Konkurs Krajowej Rady Spółdzielczej na najlepszą pracę badawczą z zakresu spółdzielczości

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2015
Opublikowano: czwartek, 30, lipiec 2015

Krajowa Rada Spółdzielcza ogłosiła XII edycję „Konkursu na najlepszą pracę badawczą z zakresu spółdzielczości". Konkurs organizowany jest od 2005 roku. Ma on na celu odbudowę pozycji spółdzielczości w społeczeństwie, promocję ruchu spółdzielczego w Polsce oraz zwiększenie zainteresowania środowisk naukowych i akademickich badaniami nad spółdzielczością.

Czytaj więcej...

Wręczenie nagród laureatom XI edycji Konkursu na najlepsze prace badawcze z zakresu spółdzielczości

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2015
Opublikowano: poniedziałek, 27, lipiec 2015

W dniu 24 czerwca br. w Galerii Porczyńskich w Warszawie, podczas centralnej uroczystości z okazji Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości, ogłoszono wyniki XI edycji Konkursu Krajowej Rady Spółdzielczej na najlepsze prace badawcze z zakresu spółdzielczości i wręczono laureatom nagrody.

Czytaj więcej...

Społemowską restaurację „Albatros" w Augustowie zna cała Polska

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2015
Opublikowano: poniedziałek, 27, lipiec 2015

„Gazeta Współczesna" z 17 lipca br., w artykule Heleny Wysockiej pt.: „Tę restaurację zna cała Polska", zaprezentowała historię słynnej społemowskiej restauracji „Albatros" w Augustowie, należącej do „Społem" Augustowskiej Spółdzielni Spożywców.
Restauracja „Albatros" w Augustowie została uroczyście otwarta 22 lipca 1962 roku. Restauracja mieściła 160 konsumentów, a pracowało w niej około 50 osób. Wówczas w restauracji znajdowały się stoliki na metalowych nogach i krzesła ze skaju.

Czytaj więcej...