krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
WIOSENNA KONFERENCJA „SPOŁEM 2025"
Konferencja rozpoczęła się spotkaniem z Zarządem Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców „Społem", który przedstawił podsumowanie...
aaa
Zachęcamy wszystkie spółdzielnie do włączenie się w akcje promocji znaku Społem!
aaa
Czym jest spółdzielczość?
aaa
Kongres Retail Trends 2025
W warszawskim hotelu DoubleTree by Hilton odbył się kongres Retail Trends 2025, gromadząc ponad 1000 przedstawicieli handlu, przemysłu, usług oraz świata...
aaa
Będąca własnością „Społem" PSS w Wadowicach Karczma „Rzym" w Suchej Beskidzkiej znalazła się w elitarnej grupie 20 najcenniejszych zabytków architektury drewnianej w Małopolsce.
aaa
Jak spółdzielnie mogą uratować świat? - Wykład profesora Jerome Warren'a w siedzibie KZRSS „Społem"
To wydarzenie stanowiło początek wspólnych działań promujących ekonomię społeczną i spółdzielczość ...
Copyright by KZRSS "Społem"

Miechowska „Społem" PSS laureatem półfinału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Miechowie

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR III/2015 Opublikowano: piątek, 24, lipiec 2015

W dniu 5 lipca br., mimo upalnej niedzieli, na Rynku w Miechowie, gdzie odbywał się półfinał 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku, pojawiły się tłumy mieszkańców i gości. Oficjalnego rozpoczęcia Festiwalu dokonał Wojciech Kozak – wicemarszałek województwa małopolskiego, w towarzystwie Dariusza Marczewskiego – burmistrza Miechowa.

Tegoroczny miechowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku został połączony z Międzynarodowymi Małopolskimi Spotkaniami z Folklorem. Półfinał Festiwalu w Miechowie zainaugurowano uroczystą mszą św. w Bazylice Bożego Grobu, a następnie barwny korowód artystów z Polski, Czarnogóry, Indonezji, Irlandii, Meksyku, Osetii Północnej, Tajwanu i Turcji przemaszerował przez miechowski Rynek.
Przez cały dzień dla mieszkańców miasta i gości gotowali kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, blogerzy oraz wicemarszałek Wojciech Kozak i burmistrz Miechowa Dariusz Marczewski. Przygotowali oni wspólnie zupę kalafiorową, którą osobiście serwowali smakoszom przybyłym na miechowski Rynek. Podczas imprezy wybrano także najlepszych producentów Małopolski Północnej.
Zdaniem jury, najlepszą potrawą zgłoszoną na miechowski półfinał okazały się orzechy w miodzie akacjowym przygotowane przez Pasiekę Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej, które zdobyły Grand Prix miechowskiego półfinału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Drugie miejsce otrzymała „Społem" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Miechowie za chleb praski, trzecie – firma Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzeja Pietrzyka ze Swojczan za kiszoną kapustę.
Swoje nagrody przyznała także publiczność. W plebiscycie publiczności w kategorii „Ekologiczne Przysmaki" zwyciężyła szarlotka przygotowana przez Zagrodę Edukacyjną „Pszczółki" z Niezwojowic, w kategorii „Tradycyjne Specjały" – charsznicka kapusta kiszona z firmy Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzeja Pietrzyka ze Swojczan, w kategorii „Smakołyki z Legendą" – chleb praski ze „Społem" PSS z Miechowa, a w kategorii „Jak u Mamy" smakowały pulpety wegetariańskie i napój z mięty, przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Zarogowa. Specjalne wyróżnienie przyznane przez komisję dziennikarską powędrowało do Pasieki Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej za orzechy w miodzie akacjowym. Laureaci odebrali nagrody z rąk wicemarszałka Wojciecha Kozaka.
Wszyscy laureaci półfinału Festiwalu uzyskali przepustkę na finał imprezy, który odbędzie się 29 i 30 sierpnia br. na placu Wolnica w Krakowie.