Współpraca „Społem" WSS Śródmieście ze Stowarzyszeniem Studentów BEST
Okres wakacji sprzyja nie tylko wypoczynkowi, ale również organizowaniu spotkań w ramach m.in. kursów, warsztatów itp. Takie zadania stawia sobie Stowarzyszenie Studentów BEST Warszawa, działające na Politechnice Warszawskiej w ramach międzynarodowej organizacji BEST (Board of Europeain Students of Technology).
Organizacja tych przedsięwzięć wymaga jednak nie tylko czasu, ale również nakładów finansowych lub innego rodzaju wsparcia, np. produktowego.Władze Stowarzyszenia Studentów zaproponowały „Społem" Warszawskiej Spółdzielni Spożywców Śródmieście współpracę w tym zakresie.
Stowarzyszenie Studentów BEST jest największą organizacją studencką zrzeszającą studentów z największych europejskich uczelni technicznych. Celem Stowarzyszenia jest: wykształcenie europejskiego inżyniera, zapewnienie studentom możliwości doskonalenia się poprzez udział w różnorodnych przedsięwzięciach, oddziaływania na rzecz szerszej edukacji studentów poprzez integrację trzech środowisk: studenckiego, akademickiego i gospodarczego.
Projekty realizowane w różnych krajach, na najlepszych uczelniach technicznych w Europie mają na celu przybliżenie studentom nowoczesnych rozwiązań technicznych, zwiększenie ich umiejętności interpersonalnych, jak również pracy w środowisku międzynarodowym. W kursach każdego roku bierze udział ponad 2.200 studentów z 95 uczelni europejskich.
W tym roku studenci europejskich uczelni byli uczestnikami letniego kursu fotograficznego organizowanego przez studentów Politechniki Warszawskiej. Zajęcia dla zagranicznych studentów odbywały się w szkołach fotograficznych, drukarni, studiu fotograficznym, podczas sesji plenerowych.
Warsztaty fotograficzne w ramach Summer Course, w dniach 17-27 lipca br., potrzebowały pomocy w postaci wsparcia produktowego. Całodzienne wyżywienie uczestników kursu, które zapewnili warszawscy studenci, wymagało bowiem tego rodzaju pomocy. Udzielili jej: śródmiejska „Społem" WSS i jej partnerzy handlowi: Zakład Przetwórstwa Mięsnego „JBB"(wędliny), Pracownia Cukiernicza RAJ-PLUS (ciasta, ciasteczka) i Podlaskie Zakłady Spożywcze z Białegostoku (pasztety podlaskie z mięsa drobiowego).