krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Co z pojemnikami dań na wynos? Kiedy szklane butelki?- odpowiadamy na pytania odnośnie systemu kaucyjnego…
aaa
Obchody Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości w siedzibie Krajowej Rady Spółdzielczej
aaa
Gala Polskiej Ligi Siatkówki
aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
Copyright by KZRSS "Społem"

„Społem" WSS Śródmieście wraz z partnerami handlowymi wspierają ogólnopolski program „Żyj smacznie i zdrowo"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2015 Opublikowano: środa, 18, marzec 2015

„Społem" Warszawska Spółdzielnia Spożywców Śródmieście w Warszawie od lat angażuje się w realizację działań na rzecz środowiska, m.in. w ramach wspólnego projektu z Mazowiecką Agencją Handlową „Społem" Sp. z o.o. i partnerami handlowymi pt.: „Właściwe odżywianie pomaga w nauce". Spółdzielnia i partnerzy handlowi włączają się również w inne akcje, niekoniecznie inicjowane przez „Społem", czego potwierdzeniem jest ogólnopolski program „Żyj smacznie i zdrowo", realizowany przez „Winiary".

Celem programu „Żyj smacznie i zdrowo" jest m.in. przekazywanie uczniom szkół gimnazjalnych zasad prawidłowego żywienia i zachęcania do eksperymentowania w kuchni. Od 2011 roku do programu „Winiar" przystąpiło tysiące szkół, setki gimnazjalistów, nauczycieli oraz klas szkolnych, biorąc udział w tematycznych konkursach. V edycja programu, która ruszyła 15 września 2014 r., będzie trwała do 26 czerwca 2015 r.
Jednym z uczestników V edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo" są gimnazjaliści z klasy III b ze Specjalnego Ośrodka Szkolno–Wychowawczego nr 8 dla Dzieci Słabowidzących im. Zofii Galewskiej, z warszawskiego Powiśla. Z Ośrodkiem tym od kilkudziesięciu lat współpracuje „Społem" WSS Śródmieście. W ramach programu „Winiar" uczniowie zaangażowali się w konkurs pod hasłem: „Wydarzenie społeczne", którym w tej placówce była „Zdrowa przerwa". W związku z tym uczniowie przygotowali własnoręcznie ciasteczka i batoniki, które mogą być przekąską dodającą siły i energii, m.in. po wyczerpującym treningu lub lekcjach, czy też mogą spełnić rolę drugiego śniadania.
Dwukrotnie podczas przerw lekcyjnych wszyscy uczniowie degustowali cztery rodzaje wypieków, których składnikami były m.in. bakalie, miód, płatki owsiane, sezam, suszone owoce, pestki dyni i słonecznika oraz cynamon.
Przebieg przygotowań i wypieku, jak również relacja z przebiegu degustacji zdrowych przekąsek zostały udokumentowane i przesłane przez Ośrodek do organizatora konkursu.
Uczniom w realizacji zadania konkursowego pomogli, dostarczając potrzebne produkty, śródmiejska „Społem" WSS oraz jej partnerzy handlowi: „Kart Pak" – właściciel „Bakaliowej Krainy", „Prymus" – Artur Niedziela Hurtownia Spożywcza Żywności Ekologicznej i Konwencjonalnej oraz Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie „PZZ" w Stoisławiu.