krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Co z pojemnikami dań na wynos? Kiedy szklane butelki?- odpowiadamy na pytania odnośnie systemu kaucyjnego…
aaa
Obchody Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości w siedzibie Krajowej Rady Spółdzielczej
aaa
Gala Polskiej Ligi Siatkówki
aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
Copyright by KZRSS "Społem"

Chleb „Tadek" z piekarni „Społem" PSS w Niemodlinie otrzymał certyfikat „Doceń polskie"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2015 Opublikowano: piątek, 06, marzec 2015

W styczniu br. chleb „Tadek", na naturalnym zakwasie, z piekarni „Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Niemodlinie, zdobył certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie".

Chleb „Tadek" to chleb mieszany, na bazie wyłącznie naturalnego zakwasu uzyskiwanego przez fermentację wielofazową. Nie zawiera polepszaczy ani konserwantów, mimo to nadaje się do jedzenia przez co najmniej sześć dni.
Chleb ten można go kupić w Niemodlinie, a raz w tygodniu dostarczany jest też do Krapkowic. Ponadto kilkakrotnie trafiał już do Brukseli, gdzie towarzyszył polskim wędlinom prezentowanym w Parlamencie Europejskim.
Obecnie piekarnia niemodlińskiej „Społem" PSS dostarcza miesięcznie 21 ton wyrobów w 41 asortymentach.
W związku z wyróżnieniem chleba „Tadek", Jan Oleksa – prezes Zarządu „Społem" PSS w Niemodlinie powiedział „Nowej Trybunie Opolskiej" z 5 marca b.: – Przepis na „Tadka" dostałem od kolegi, który piekł chleb w domu i poszukiwał u nas niedostępnych na rynku surowców piekarskich. – Dwa tygodnie zajęło nam dostosowanie domowej receptury, operującej miarami typu łyżeczka czy szklanka, do procesu technologicznego dużo większej piekarni.
Kolejne dwa tygodnie testowano sposób przygotowania ciasta i wypiek chleba. – Kolega sprawdzał smak – wspomina prezes Jan Oleksa. – W końcu stwierdził: udało się wam, jest lepszy niż mój. W dowód wdzięczności naszemu nowemu produktowi nadaliśmy więc jego imię.