krs coop facebook
Serwis Informacyjny Społem

aaa
Co z pojemnikami dań na wynos? Kiedy szklane butelki?- odpowiadamy na pytania odnośnie systemu kaucyjnego…
aaa
Obchody Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości w siedzibie Krajowej Rady Spółdzielczej
aaa
Gala Polskiej Ligi Siatkówki
aaa
Młode Spółdzielnie konsumenckie w Europie
Organizacja Euro Coop wspiera działania oraz rozwój spółdzielni w Europie.
Copyright by KZRSS "Społem"

Na początku 2017 roku w sklepikach szkolnych pojawią się drożdżówki „Radziwiłłówki"

Kategoria: SERWIS INFORMACYJNY SPOŁEM NR I/2017 Opublikowano: piątek, 20, styczeń 2017

Ministerstwo Zdrowia i Ministerstwo Edukacji Narodowej podjęły w ubiegłym roku działania zmierzające do obniżenia wymagań związanych z zawartością m.in. cukru w artykułach sprzedawanych w sklepikach szkolnych.

Na wniosek tych resortów została opracowana technologia dla drożdżówek (uprzednio wycofanych ze sklepików szkolnych) z zawartością cukru poniżej 15 g, tłuszczu 10 g, oraz 45 g sodu (1,2 g soli) w 100 g gotowego produktu. Parametry te uzyskano w ramach prac na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Mimo tych ograniczeń wyrób finalny jest smaczny i powinien zdobyć uznanie wśród uczniów.
Produkcją koncentratu mąki zajmie się firma „AKO" z Bydgoszczy, a nadzieniem Frużeladą, w kilku smakach – „ZENTIS" Sp. z o.o. z Siedlec. Za przychylność i akceptację prozdrowotnego produktu ze strony ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła nadano drożdżówce znak towarowy „Radziwiłłówka".
Właścicielem znaku jest Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej powołana przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Będzie on udostępniany producentom pod warunkiem przestrzegania zarówno receptury jak i procesu produkcyjnego.
Produkt powinien pojawić się w szkolnych sklepikach na początku 2017 roku. Ponadto, jak wynika z przekazanych informacji, „Radziwiłłówka" otrzyma znak „Produkt Polski".